Zeko (50), brico i bivši borac, sada PTSPovac, na Bajram poziva brata Bracu (40) i prijatelja Švabu (46) s namjerom da iskoristi poslovično dobro praznično raspoloženje i bratu, kockaru i alkoholičaru, ukaže na greške koje pravi, pozove ga na razum i promjenu.

Švabo, taksista, je jedini prijatelj kojeg ima. Braco ne želi slušati Zeku, šprda se, ne shvata priču ozbljno. Zeko misli da će ga saslušati samo ako uradi nešto zaista extremno, nešto za pamćenje. Uzima britvu i prislanja ju na bratov vrat, te tako, silom, iznudi priznanje da će se Braco promjeniti. Braco bijesan odlazi, ne želi ga više nikada vidjeti. Švabo se otvara Zeki, nije ni on bez mana. Ima mladu ljubavnicu, živi paralelni život, ali voli svoju ženu i djecu. яндекс

Zaslužuje li zbog toga i on britvu na vratu? Nudi Zeki ljekarsku pomoć, predlaže mu psihijatra. Kad ostane sam, na rubu, bez jedinog prijatelja i brata, Zeko uzima bombu. Želi se ubiti. Izvjesno samoubistvo spriječava dolazak Mukija (30), mladića koji ide od vrata do vrata i prodaje knjige. Zeko mu nudi da ga obrije. Muki primjeti fotografiju, Zeko iz mlađih dana, sa ekipom na nekom fudbalskom turniru. Poziva ga da odabere život i dođe igrati fudbal s njim i njegovim prijateljima. Muki odlazi, Zeko ostaje sam. Između bombe i lopte on odabire loptu.